28 september - mitten november: Asiatiska Filmfestivalen: starting in Stockholm at Grand. The festival will then take place in 6 other cities in Sweden.

Se mer på https://www.asiatiskaff.com

 

21 oktober - 6 november: Asian Art in London: is an annual program that focuses on a central event taking place each October/ November in and around Central London. Participants are dealers or auction houses specialising in Asian Art.

21 - 30 October: Indian & Islamic Art

28 October - 6 November: East Asian Art

Se mer på https://www.asianartinlondon.com

 

24 oktober: Föredrag: Ambassadör Lars Vargö kommer, i samband med att Sweden - Japan Foundation i år firar 50-års jubileum, tala om Kabuki och träsnitt.

Kabuki är idag en av de mest kända och uppskattade japanska konstarterna och flera försök har gjorts för att anpassa denna teaterform till västerländsk teater. Vad som är mindre känt är att kabuki under Edoperioden (1603-1868) motarbetades av myndigheterna, som uppfattade kabuki som ett socialt fördärv. Restriktion efter restriktion infördes, men i de breda folklagren var kabuki ändå en omåttligt populär teaterform. Den gick helt enkelt inte att stoppa. Den uppskattades också av de japanska konstnärerna, som bland annat gjorde porträtt av de mest uppskattade skådespelarna. En sådan konstnär var den mystiske Sharaku, som var verksam under några få år på 1790-talet. Sharaku var en pseudonym och ingen vet med säkerhet vem som gömde sig bakom detta namn.

Tid: söndag 24 oktober kl.14.00

Plats: Östasiatiska Museets hörsal

Arrangör: Östasiatiska Museets Vänner 

 

2 november: Specialvisning: Intendent Petra Holmberg visar utställningen Boro - Nödens Konst

Anmälan till: info@ostasiatiska.museets.vanner.se

Begränsat antal platser.

Tid: tisdag 2 november kl. 17.00

Plats: Östasiatiska Museet

Arrangör: Östasiatiska Museets Vänner

 

20 november: Föredrag: Fil. doktor Monica Braw kommer att tala om japonismen som i allmänhet beskrivs som ett västerländskt fenomen. Nu berättar hon i sin nya bok ”Geisha eller Samuraj - Japan och japonismen” hur Japan har använt sig av japonismen.

Monica Braw har erhållit The order of the Rising Sun för sitt arbete med att sprida kunskap om Japan. I år har hon tilldelats Konungens Medalj av 8:e storleken för framstående insatser inom svensk japanologi. Denna föreläsning skulle ägt rum på Vänföreningens årsmöte, men inställdes.

Tid: lördag 20 november kl.14.00

Plats: Östasiatiska Museets hörsal

Arrangör: Östasiatiska Museets Vänner